Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.01.2013 09:50 - "Булката и зестрата" от Ави Раз
Автор: mkaragyozov Категория: Политика   
Прочетен: 1117 Коментари: 0 Гласове:
0Обикновено, за да се напише рецензия на даден научен труд, пишещият трябва да разбира от темата поне толкова, колкото и авторът на рецензираното произведение.
Тъй като в случая ситуацията изобщо не е такава, настоящият текст представлява просто опит за кратък отзив за съчинението на Ави Раз „Невястата и зестрата. Израел, Йордания и палестинците след войната от юни 1967 г.” (Avi Raz, “The Bride and The Dowry. Israel, Jordan, and the Palestinians in the Aftermath of the June 1967 War”, Yale University Press, New Heaven and London, 2012, ISBN: 978-0-300-17194-5).
Авторът на книгата е известен израелски журналист, автор в „Маарив” и ръководител на кореспондентските бюра на вестника в Ню Йорк и Москва. В момента преподава във Факултета по близкоизточни изследвания на Оксфорд.
image Шестдневната война, чиито последици са изследвани, е преломен момент в историята на съвременния Близък изток. След края на започната с внезапна израелска атака война страната утроява предвоенната си територия, окупирайки на юг Газа и Синай (от Египет), на изток - Западния бряг (от Йордания), а на север – сирийските Голански възвишения. Последиците са в няколко посоки – очертава се категоричното военно превъзходство на Израел и за него възниква възможността да договори мир, предлагайки връщането на окупираните арабски земи. А. Раз посочва и още 3 важни последици:
- Палестинците са лишени и от частта от Палестина, останала след войната 1948 г.;
- Формира се нова бежанска вълна след първата от Накба (1947-8 г.)
- Около половината палестинци попадат под пряка израелска власт.
Така Израел бива въвлечен в конфликт на 2 нива:
• Външен, със съседните арабски държави
• Вътрешен, с палестинците на Западния бряг и в Газа
Всъщност, окупираната земя вдъхновява и заглавието на текста. Премиерът на Израел Леви Ешкол многократно и по различен начин е заявявал, че земите на Западния бряг са зестра, която Израел желае да придобие, но страната му не желае да има нищо общо с булката – арабското население, което обитава тези земи.
Разработката е съставена предимно върху източници от първа ръка – документални, устни и други. Дори само изброяването им отнема време. Използвани са разсекретени американски и британски документи, архиви на различните органи и структури на ООН, на израелското външно и военно министерство; партийни архиви; непубликувани дневници и интервюта, които самият автор е провел. Огромното предимство на Ави Раз пред други автори е, че са консултирани както арабски документи, така и недостъпна за повечето изследователи обилна книжнина на иврит.
Списъкът с ползваните научни изследвания и статии на френски и английски е изключително впечатляващ.
image Трудът (в пълния смисъл на тази дума) е подразделен на встъпителни части (въведение, списък на съкращенията, ключовите фигури в последващите събития и др.) и 9 глави. Първите 8 глави проследяват изключително детайлно тайните преговори между Израел, йорданския крал Хюсейн и неговите съветници и палестинските нотабили на Западния бряг между 5 юни 1967 г. и октомври 1968 г. Така всяка глава обхваща от няколко седмици до няколко месеца, а краят на дипломатическите инициативи е турен след смъртта на Ешкол от новия израелски министър-председател Голда Меир, която поставя акцент върху въпросите на сигурността в отношенията с йорданците, а диалогът с палестинците е изцяло прекратен. От друга страна, през 1969 г. Ясер Арафат оглавява ООП, изтръгвайки го от дълбоката египетска сянка, където организацията се намира под ръководството на А. Шукайри; през март 1969 г. започва и войната на изтощение между израелските и египетски ВВС – това са допълнителните фактори, които слагат край на дипломатическите совалки. Зеленото сукно на преговорната маса е пробито от шрапнелите на оръдията. Диалогът отстъпва място на огневите дуели.
До момента липсата на сериозно изследване на периода позволяваше и двете страни в израело-палестинския конфликт да спекулират и да тълкуват по коренно противоположни начини събитията. Чрез тази книга съществуващата празника е запълнена.
Идеята за създаване на палестинска държава на Западния бряг, която да е различна от Йордания, макар и по различни причини, се радва на широка подкрепа сред първенците на палестинското общество и широкото съгласие е преговорите с Израел да се водят на тази база. Тъй като все пак става дума за контакти между окупатор и окупиран, е трудно да възприемем, че те са равноправни.
Самата израелска политика обаче не е твърде ясна и консистентна. Различните ведомства имат несъвпадащи виждания, като създаването на палестинска държава е само едно от тях. Други идеи са за автономия, някакъв друг вид тяло, конфедериране с Йордания и пр. Ави Раз показва също така и как само в рамките на няколко седмици и дори дни първоначалната идея, че окупацията на Западния бряг е временна и трябва да бъде прекратена час по-скоро, е заменена от схващането, че тоза са исконни еврейски земи и правителството на Леви Ешкол започва изграждането на заселнически селища – действие, което трайно обвързва Израел с окупирания Западен бряг и в дългосрочна перспектива превръща раздялата с тези няколко хиляди квадратни километра още по-трудна.
При преговорите с палестинците се открояват няколко групи мнения. В някои случаи Израел се стреми да превърне някои от палестинците с високо обществено положение в колаборационисти. Това е улеснено и от нехомогенността на палестинския истаблишмънт и различните виждания и интереси на участниците в него. Израелските твърдения до скоро поддържаха, че някои палестински лидери на обществено мнение са се противопоставяли на варианта за независима държава. Авторът обаче хвърля светлина върху въпроса и обяснява това нежелание като продиктувано от страх от йорданците и боязън от евентуалното непризнаване на независимата палестинска държава. Допълнителен аргумент му дава и фактът, че всички палестинци желаят да упражнят правото си на самоопределение, връщане на земята и решаване на бежанския въпрос.
Докато траят контактите с авторитетите на Западния бряг, Израел поддържа и тайни, но интензивни контакти на високо ниво с йорданския крал Хусейн и неговите най-приближени съветници. Целта е да бъде договорен мир и териториалното разпределение.
Вероятно ще бъде изненада за мнозина да научат, че израелски автор поддържа становището, че докато палестинците и йорданците са били готови за преговори, израелците са били обсебени от въпроса за земята и това нежелание за отстъпване на завоювана територия е една от основните причини за пропадането на преговорите. Поради този и други гореизложени изводи, вероятно произраелски настроени автори не биха били във възторг от книгата. Въпреки това обаче всяка дума в нея е солидно аргументирана и подкрепена с документални позовавания.
Последната глава е заключителна и нейните страници дават възможност да проследим възпроизвеждането на модели в близкоизточния конфликт, които се появяват за пръв път след Юнската война.
Разработката, която Ави Раз предлага, е сериозен и приносен труд, който разглежда от неизследван досега в дълбочина ъгъл важни проблеми.
Друго достойнство на труда са включените в него карти и диаграми, които облекчават разбирането и възприемането на информацията, а стилът е лек и приятен.
Изложение, което всеки изследовател на периода задължително трябва да познава.Гласувай:
0
0Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: mkaragyozov
Категория: Политика
Прочетен: 645196
Постинги: 401
Коментари: 224
Гласове: 425
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Декември, 2018  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31